lisabone

Lisabone

Prasačiny momentálne nie je možné zobraziť.
lisabone
Nie, nie som ekonóm
 
ja-som ja
ja-som ja | 14.10.2021 11:24

predpokladám, že je výroba adBlue malá, ale naozaj malá časť produkcie výrobcu, a ak by premietol zvýšenie cien energií do ceny výrobku, tak by to nikto nekúpil.
Inak si to neviem vysvetliť.


steewie
steewie | 14.10.2021 11:39

a preco by mal zvysenie cien energii preniest iba do jedneho vyrobku? Nech to rozlozi rovnomerne


ja-som ja
ja-som ja | 14.10.2021 11:50

Nie som si istý, či by boli tie výrobky predajné za tú cenu, ceny energií pre podniky boli vysoké už pred týmto drastickým zdražením, s cenami pre domácnosť sa to nedá porovnať. Keď aj hliníkareň odstavuje výrobu a pritom sú ceny hliníka na historickom maxime. Každý veľký odberateľ sa snaží utlmiť výrobu a čaká na zníženie ceny elektriny. či a kedy elektrina zlacnie nevie nik.. Neviem ako majú zakontrahované odbery, aké majú zmluvy s odberateľmi, ak majú dlhodobé zmluvy s cenami pred zdražením, tak nebudú teraz vyrábať s privysokými nákladmi.


bezmenny
bezmenny | 14.10.2021 13:15

Lisabone, ty naozaj nie si ekonom... si zamestnany ako co? Bezne to funguje tak, ze firmy maju dopredu medzi sebou dohodnute kontrakty, tak ty cenu len tak zmenit nemozes - musis sa opatovne dohodnut s odberatelmi a to nieco trva. A ak vyrabas napr. AdBlue, tak to je vedlajsi produkt vyroby hnojiv - takze ak odstavis vyrobu hnojiv, odstavis aj AdBlue, lebo to nie je primarny produkt... Je to docasna vec, ktoru vyriesia ty ktorych sa to tyka... a ty co o tom nemaju paru, tak nech najprv studuju a potom mudruju.


Lisabone
Lisabone | 14.10.2021 14:45

13:15

Takže ceny svojim odberateľom zvýšiť nemôžem, ale môj dodávateľ mne ako odberateľovi ceny bez problémov zvýši?
Niekde som počul cifru 1000%. Také navýšenie je v rámci dohodnutého kontraktu?


ja-som ja
ja-som ja | 14.10.2021 14:51

No mnohé podniky šli cestou krátkodobých kontraktov na dodávku elektriny, elektrina sa dala kúpiť na burze oveľa lacnejšie ako pri dlhodobých kontraktoch. Bohužiaľ, teraz je cena elektriny na burze šialene vysoká.


| 14.10.2021 16:31

Pamatam ked si nejake obchodne centrum nechavalo upratovat externou firmou a neviem ci este aj to ponukove konanie nemalo byt v zmysle full transparent, teda ti urcili kolko ludi tam musis kedy mat. Samozrejme upratovaci beru minimalku a kto da nizsiu marzu to dostane. No a potom stat dal hore minimalku. Ked siel podnikatel do to oc na upratovanie vysutazil, ze ci mu teda nepridaju lebo sla hore minimalka a predsa sami poznaju cenotvorbu, zamavali mu podpisanou zmluvou. Takze asi tak.


| 14.10.2021 16:36

...a na doplnenie samozrejme ked sa podpise kontrakt dajme tomu na rok... tak firma si tym padom vezme na lizing upratovacie stroje atd atd... a to sa potom neda zo dna na den skocncit.

A ak si povies ze ok, zafinancujem to z vlastneho a v dalsom obdobi si cenu navysim. Pride niekto kto ti podstreli cenu a si v . dobre si zadotoval nejake OC ktore ani nemalo problem s peniazmi a s tym ze by ti to uhradili, ale holt zmluva je zmluva.


Maarty
Maarty | 14.10.2021 19:38

steewie: Problem je v tom, ze tu nie je plyn zdrojom energie ale priamo vstupnou surovinou. Zo zemneho plynu (metan) sa reformingom vyraba vodik a CO2 na potravinarske pouzitie. Z vodika sa nasledne vyraba amoniak (cpavok) a z neho dusicnan amonny (hnojivo) a nitromocovina (Adblue). Tie procesy su previazane, nemozes vyrabat Adblue a nevyrobit hnojivo (ktore bude za tu cenu naprosto nepredajne). Takze okrem problemu s Adblue ocakavam v najblizsich tyzdnoch dalsie tvorive dosledky v podobe kritickeho nedostatku potravinarskeho CO2 (kvoli ktoremu napriklad v UK zatvaraju masozavody a Coca-Cola chysta vyrazne obmedzenie vyroby).


Lodovik
Lodovik | 14.10.2021 20:05

No pozeram, ze sa hrame na vyspelu civilizaciu, ale ked prestane tiect plyn z Ruska, tak vsetko pada na hubu.


Lodovik
Lodovik | 14.10.2021 20:05

No pozeram, ze sa hrame na vyspelu civilizaciu, ale ked prestane tiect plyn z Ruska, tak vsetko pada na hubu.


Valiant
Valiant | 14.10.2021 20:05

@nepochop: úplne by stačilo, keby ten asteroid padol na Brusel.
Ja si takú zimu, ako tento rok, ani nepamätám. Hlavne, že bojujeme proti otepľovaniu...


Valiant
Valiant | 14.10.2021 20:06

@Lodovik: čo je nevyspelého na výrobe hnojiva z plynu? Máš niečo vyspelejšie, čím nakŕmiš 7+ mld. ľudí?


Lodovik
Lodovik | 14.10.2021 20:11

@Valiant A co spravis, ked sa ten plyn minie? Vyzenies populaciu na 20 miliard a potom ich nechas, nech sa jedia navzajom?


cannabis
cannabis | 14.10.2021 20:41

ja-som-ja, co sa tyka cien elektriny, tak za tymi bohuzial hladajte nielen ceny na burzach, ale hlavne divoky sposob liberalizacie v energetike.

Ja si totiz pamatam pana Hrusca vtedy riaditela VSD, ako sa rozohnoval, ze ceny elektriny zvysuju OZE, nie ich premrstene distribucne poplatky. A ked skoncil, ihned zacal s tym, ze maju ako firma zaujem spolufinancovat OZE. :D

Nakoniec vysvitlo, ze z dotovania obnovitelnych zdrojov dotujeme tazbu uhlia!

V roku 2010 si uradnikovia na URSO vymysleli treti stupen liberalizacie a to tak, ze zalozili statnu firmu OKTE, potom sa stali jej predstavitelmi, cize nova budova, novy roaditel, nove teple miestecka v Bratislave, no a to vsetko platime cez poplatok za prevadzkovanie systemu.

TAkze nie moji zlati. Keby si URSO robilo svoju pracu a regulovanym subjektom by neakceptovali hocijake vymyslene naklady (alebo prehodnocovanie uz davno odpisaneho majetku), ale kontrolovalo ci musi prirodzeny monopol distribucie elektriny vyhadzovat peniaze na nejaku reklamu, ked aj tak nema ziadnu konkurenciu?

Takze cena elektriny nie je vysoka pre nejaku burzu, ani pre obnovitelne zdroje, ale pre nasich nenazratych statnych uradnikov a politikov!


cannabis
cannabis | 14.10.2021 20:47

A boli casy, kedy som vyrabal elektrinu za 2,5 centa za kWhodinu. Pricom distribucka ktora tvrdila, ze kvoli OZE je draha elektrina ju predavala za 15 centov. Teraz je zrazu cena za kWh na urovni 6-7 centov, vykupca s distribuckou uz predavaju za pomaly 18-20 centov, ale zase je na vine vyrobca a nie ten, co legislativu vymyslel pre seba tak, aby brutalne zarobil.


mj
mj | 14.10.2021 21:09

@Valiant ak si taku zimu nepamatas tak bud si pubertiak, alebo vela chlasces....


Len tak
Len tak | 14.10.2021 22:42

Valiant, pablb, prečítaj si niečo o globálnom otepľovaní.

Ale hlavne si to potom aj pamätaj.

Zvýšenie priemernej teploty neznamená, že vždy bude o pár stupňov príjemne teplejšie. Nie som klimatológ, ale už som stačil niekoľkokrát zachytiť, že to znamená rozhasenie "príjemného" počasia. Teda väčšie mrazy a väčšie horúčavy. A v priemere to dá o tých pár stupňov viac.

Ale pablb raz vidí nízku teplotu, a už je to preňho dôkazom, že globálne otepľovanie je hoax.


Valiant
Valiant | 15.10.2021 13:04

@lentak: pablb si ty, a to korunovaný. Už ani len tí hajzli klimatologisti si nedovolia hovoriť o globálnom otepľovaní, lebo je to 100x vyvrátané klamstvo. Už hovoria iba o klimatickej ZMENE.


Len tak
Len tak | 15.10.2021 15:02

Ty si určite múdrejší hajzel ako tí klimatologisti. Klimatická zmena či globálne otepľovanie, je to jedno. Ale ty si morálny víťaz, lebo to teraz nazývajú inak.

Vlastne sa nič nedeje, že, pablb ?


mj
mj | 15.10.2021 17:33

Valiant noze nam ukaz, ktori "hajzli klimatologisti " zmenili svoju prognozu... Hold drogy su svina ...


cannabis
cannabis | 16.10.2021 06:28

Valiant, neviem odkial mas tuto sprostost, ze vraj klimatologvia uz nehovoria o GO. Kazdy hovori o GO a naopak odporcovia GO ako si Ty ste uz preformulovali svoje fantasmagorie a zacali tvrdit, ze GO existuje ale na neho nema ludstvo ziadny vplyv, ze je to prirodzeny proces na zemi. :D

Takze len pre Tvoju informaciu, GO je dokazany fakt. Teraz sa momentalne sporia odbornici a VY hoaxisti o tom, ci za to moze clovek, alebo nie. A existuje mnoho, premnoho dokazov, ze je sice GO prirodzeny proces, ale ludska cinnost tento fenomen brutalne znasobuje.

Skus si len nastudovat to, ako sa zistoval vek zeme a ako pritom zistili, co sposobuje olovnaty benzin v ovzdusi, no a ako zacali toho vedca navstevovat pravnici z naftarskych spolocnosti. Mozno potom pochopis ako to funguje. :D


Maarty
Maarty | 16.10.2021 13:45

canabis: Takze by som poprosil aj nejake info, aka ludska cinnost sposobila, ze pred 1000 rokmi bolo Gronsko zelena zem s pastvinami, v Skandinavii sa pestovala psenica, v Skotsku vinna reva a na Panonskej nizine figy a datle. Myslim, ze taketo oteplenie tu v sucasnosti este velmi dlho mat nebudeme ak vobec niekedy.


mj
mj | 16.10.2021 17:43

Maarty ehmmm, ty zijes v nejakej alternativnej realite ?

The presence of ice-rafted sediments in deep-sea cores recovered from northwest Greenland, in the Fram Strait, and south of Greenland indicated the more or less continuous presence of either an ice sheet or ice sheets covering significant parts of Greenland for the last 18 million years


ja-som ja
ja-som ja | 16.10.2021 21:56

Cannabis, distribúcia a obchod s elektrinou sú už veľmi dávno oddelené. Asi by si sa čudoval ako urso distribuckam komplikuje život.


Maarty
Maarty | 16.10.2021 22:10

mj V alternativnej realite klimaalarmizmu zjavne zijes ty. Alebo si naozaj presvedceny ze tie zapisy v storocia starych kronikach si vymysleli sucasni klimaskeptici?? Vikingovia dokazatelne obchodovali s Amerikou kam cestovali severnou cestou a v Gronsku zili

https://www.iro..._1902100912_gak

https://plus.rozhlas.cz/gronsko-zelena-zeme-6632220


mj
mj | 16.10.2021 22:41

Maarty , aha pan si robil "vyskum" na internete :D. Nuz vedz, ze v Gronsku je asi 12 percent vsetkej masy ladovcov, priemerna hrubka ladu tam je asi 1,5 km a niektore vrty v lade na skumanie klimy maju niekolko kilometrov. Keby sa roztopil lad v Gronsku stupne hladina oceanu o vyse 5m a ja som nezaregisteoval, ze bolo npr. Holandsko za poslednych 1000 rokov pod hladinou mora :-D


Maarty
Maarty | 16.10.2021 22:44

Aha. Takze stare kroniky si vymyslaju...

https://history...ingov-v-gronsku


mj
mj | 16.10.2021 23:01

Maarty, nie kroniky , ale ty si vymyslas. Necitas vsetko a vyberas si len to co sa ti hodi do kramu. To na co sa odvolavas, nebol globalny fenomen a rovnako sa netykal celeho Gronska .
https://en.m.wi..._Ed_Hawkins.svg


Maarty
Maarty | 17.10.2021 01:25

Jasne. Nic z toho nebol globalny fenomen, len sa to celkom nahodou tykalo vsetkych narodov ktore v tom case zili na severnej pologuli a boli dostatocne vyspele aby zachovali pisomne zaznamy. Ale mas pravdu, zaznamy Abriogenov ani Krovakov z rovnikovej Afriky sa nedochovali, takze to bol iba loalny a kratkodoby fenomen ktory trval puhych 300 rokov a bol iba na severnej pologuli...


 
Nie ste prihlásený, pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť!
( Prihlásenie | Registrácia )
 
 
loader